magic_holiday_banner_articol_thailanda

Ținutul zâmbetelor - Thailanda

Magic Holiday | Ianuarie 2023

Thailanda este o destinație turistică populară de zeci de ani și pe bună dreptate. Țara se mândrește cu plaje superbe, oameni prietenoși și o cultură bogată.

Cu toate acestea, există multe reguli și diferențe culturale pe care trebuie să le cunoști înainte de a pleca în vacanță. Așadar, pentru o călătorie reușită și, cel mai important, sigură în Thailanda, am enumerat în rândurile de mai jos, câteva lucruri pe care ar trebui să le respecți, respectiv, ceea ce nu ar trebui să faci niciodată.

DA

Descalță-te înainte de a intra în temple, în restaurante sau în casele oamenilor

În multe culturi asiatice, este esențial să te descalți înainte de a intra într-un templu sau în casa cuiva. Chiar și în anumite restaurante sau magazine trebuie să te descalți.

Cum știi sigur? Uită-te la intrare sau dacă personalul poartă încălțăminte, și dacă da, poți rămâne cu ea în picioare, dar dacă nu, descalță-te.

Răspunde la wai

Wai-ul este un mod tradițional prin care thailandezii se salută, fiind asemănător unei rugăciuni – mâini împreunate și capul ușor plecat. Dacă nu răspunzi la acesta, vei fi considerat o persoană nepoliticoasă și nerespectuoasă.

Care este modul corect de a răspunde la un wai? Apropie-ți mâinile în fața pieptului, acestea fiind îndreptate în sus, și apleacă-ți capul până când nasul atinge degetele arătătoare.

Mănâncă cu lingura

Modul corect de a mânca în Thailanda este cu o lingură și cu o furculiță. Însă, cea din urmă va fi utilizată doar pentru a pune mâncarea pe lingură, aceasta nu trebuie să ajungă niciodată în gură. De asemenea, lingura va trebui să fie în mâna dreaptă, iar furculița în mâna stângă.

De ce folosești lingura ca ustensilă principală? Majoritatea mâncărurilor din Thailanda sunt compuse din bucăți mici – carnea, legumele și ierburile sunt adesea tăiate mărunt. De asemenea, multe feluri de mâncare sunt apoase și cremoase, iar folosirea unei linguri este mult mai convenabilă.

Fii respectuos

În vacanța ta în Thailanda vei întâlni călugări peste tot și ar trebui să îi tratezi pe toți cu respect. Întotdeauna ar trebui să faci o plecăciune când întâlnești unul și dacă vrei să îi oferi ceva, nu îi înmâna obiectul direct, pune-i-l în fața lor. De asemenea, femeile nu trebuie să îi atingă pe călugări, nici măcar să le atingă hainele.

Cum saluți un călugăr? Oferă-i un wai mai înalt, cu o ușoară plecăciune și nu te uita direct în ochii lor. Cu cât wai-ul este mai înalt, cu atât arăți mai mult respect. Călugării nu sunt obligați să îți întoarcă gestul.

Zâmbește

Zâmbetul este adânc înrădăcinat în cultura thailandeză, motiv pentru care este și numită Țara Zâmbetelor. Acesta este esențial etichetei thailandeze și poate însemna multe lucruri – tristețe, bucurie, jenă sau frustrare. În orice context îți este oferit, asigură-te că zâmbești și tu!

Zâmbești mereu? Da! Thailandezi consideră zâmbetul o artă fină și este considerat o parte esențială a comunicării.

 

NU

Nu insulta niciodată familia regală

Thailandezii admiră foarte mult familia regală, iar în vacanța ta, cel mai probabil o să vezi poze peste tot cu aceștia, inclusiv în magazine sau în casele oamenilor. Astfel, respectul față de familia thailandeză este unul dintre cele mai importante elemente de etichetă culturală din Thailanda - țara are chiar o lege a lezării majestății, prin care este ilegal să insulți familia regală.

Cât de serioasă este această lege? Este luată extrem de serios, lipsa de respect față de rege te poate duce chiar la închisoare! Așadar, nu spune niciodată nimic, nici în persoană, nici în mesaje private, nici pe rețelele sociale, care să insulte familia regală thailandeză.

Nu arăta niciodată cu degetul

Acest gest este considerat nepoliticos. Dacă trebuie să indici o persoană, fă-o înclinând ușor bărbia în direcția persoanei respective. De asemenea, dacă vrei să îi faci semn cuiva să se apropie, întinde brațul orizontal și mișcă-ți degetele în sus și în jos.

Există excepții? Da, poți indica animale sau obiecte neînsuflețite, dar această acțiune ar trebui realizată cu întreaga mână.

Nu atinge niciodată capul unei persoane

Capul este considerat partea cea mai sacră a unui om, de aceea, nu ar trebui să atingi niciodată capul sau părul cuiva. Acest lucru include chiar și mângâierea creștetului unui copil.

De ce este sacru? Fiind partea de sus a corpului, thailandezii cred că este și cea mai apropiată parte a corpului de cer (rai). De asemenea, binecuvântările călugărilor și preoților sunt în mod normal realizate pe cap pentru a fi „răspândite” peste tot în corp.

Nu îndrepta picioarele către cineva

Thailandezii consideră picioarele o parte inferioară a corpului. Astfel, sunt câteva reguli pe care ar trebui să le respecți în vacanța ta: nu îndrepta picioarele spre cineva, nu le ridica mai sus decât capul cuiva, nu sta cu picioarele pe masă, și mai ales, evită să îți îndrepți picioarele către statuile Buddha.

Încălțămintea este considerată „murdară”? Da, în Thailanda, încălțămintea este considerată murdară și trebuie să te descalți înainte de a intra într-o casă sau într-un templu. Chiar dacă încălțămintea nu este murdară, faptul că au fost purtați afară are conotația de necurat și impur.

Nu-l necinsti pe Buddha

Budismul este religia primară în Thailanda; prin urmare, trebuie să respecți întotdeauna statuile și imaginile lui Buddha. Astfel, nu atinge sau urca pe statuile Buddha, aceste gesturi sunt considerate jignitoare.

Ce altceva mai trebuie respectat? Femeile care vizitează templele ar trebui să poarte pantaloni lungi sau o fustă lungă, să aibă umerii acoperiți și, de asemenea, să nu poarte sandale.

De asemenea, este ilegal să faci fotografii ale lui Buddha pentru a le trimite în afara țării fără permisiune.

 

 

 

 

 

Abonare Newsletter

Dacă un singur „travel cocktail” nu e de ajuns, abonează-te la Newsletter-ul nostru QUIZZ FIZZ unde răspundem la întrebări - formulate și neformulate - , te informăm cu privire la tot ce e nou în materie de călătorii, deschidem un dialog cu tine pe tema poveștilor de drum și îți facem surprize plăcute.