Printre castelele elegante ale Franței

Magic Holiday | August 2022

Castelele Europei ne oferă o privire către istoria atât de bogată a civilizațiilor care au marcat cursul dezvoltării lumii. Datorită acestor structuri incredibile care au cele mai grandioase elemente de arhitectură și cele mai impresionante priveliști, pășim într-un cadru de basm. Haide să descoperim împreună câteva castele din ținuturile franceze pe care le poți vizita și care nu trebuie nicidecum ratate dacă te afli prin apropiere.

Dacă ești într-o călătorie prin Bordeaux, regina regiunilor viticole ale lumii, pe lângă că vei gusta din cel mai aromat vin, vei asista și la câteva spectacole arhitecturale ale regiunii. Cei 8500 de producători/ chateau-uri au făcut din Bordeaux cea mai mare regiune viticolă din lume. Printre acestea, cele mai cunoscute castele se numără Château Lafite-Rothschild, Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion și Château Mouton-Rothschild.

Udat de râurile Garonne și Dordogne și influențat de estuarul Gironde și de climatul oceanic al coastei Atlantice, pâmântul cunoscut drept „Perla Aquitaniei” este îmbogățit de soluri foarte bogate în calciu și de ploi frecvente, fiind cel mai prestigios și scump terroir din lume, producător de vin încă din timpul epocii romane. Datorită poziționării avantajoase, în cele 57 de regiuni ale Bordeaux-ului se cultivă în special soiuri de vin roșu (Merlot 62%, Cabernet Sauvignon 25%, Cabernet Franc 12%) și vin alb (Sémillon 54%, Sauvignon blanc 36%, Muscadelle 7%).

Splendidele tururi complete ale podgoriilor vă vor umple zilele cu legende și informații despre soiurile marii regiuni viticole, despre locurile și oamenii care au marcat-o și vă vor ademeni cu degustări savuroase în chateau-urile vestite, crame și grote impresionante. Multe dintre aceste castele dețin hoteluri și reședințe high-end și restaurante de prestigiu.

Într-o incursiune pe Loire, unde ții malul drept al acestuia de la Orleans la Nantes și traversezi „grădina Franței”, vei descoperi cel puțin 14 castele celebre. Dintre cele peste 350 aflate pe Valea Loirei, unul este mai spectaculos ca altul, iar arhitectura, istoria, cultura, peisagistica și life-style-ul aristocrației franceze sunt mai bogate și mai pline de poveste ca nicăieri în lume. Îți poți începe călătoria din Orleans vizitând cel mai mare castel din regiune – Château de Chambord. Construit la ordinul regelui Francisc I, a fost terminat după moartea acestuia de către Ludovic al XIV care și-a pus și el amprenta pe o parte a castelului. Fiind întruchiparea puterii, generozității și bunăstării regelui, castelul trebuia să fie pe măsura măreției sale: are un domeniu forestier de 5400 de hectare împrejmuiți integral cu un zid de 32 de km lungime, o arhitectură splendidă ce cuprinde peste 800 de coloane sculptate, 400 de camere și 85 de scări. Castelul a găzduit numeroase partide de vânătoare, concerte, baluri și petreceri de curte, precum și reprezentații artistice ca cele ale lui Molière pentru Ludovic al XIV-lea. În zilele noastre, această tradiție este perpetuată prin spectacolele de sunet și lumină care animă domeniul.

Îți poți continua călătoria apoi cu Château de Blois. Reședință a mai multor regi ai Franței, castelul este celebru pentru scara sa în spirală, pentru aripile cu arhitecturi diferite construite de către proprietarii săi între secolele XIII și XVII și pentru faptul că aici Arhiepiscopul de Reims a dat binecuvântarea sa Joannei D’Arc înainte de lupta de la Orleans.

Recomandăm și Château Beauregard, o reședință nobiliară, remarcabilă pentru grădina sa, pentru galeria cu peste 300 de portrete (cea mai importantă din Europa) a celor mai distinse personalități ale Franței între anii 1320 și 1643, pentru pavajele Delft, picturile plafonare cu lapis-lazuli și boiserie murală.

Poți face o vizită și la Château de Cheverny. Construit în doar 6 ani, castelul găzduiește o extraordinară colecție de tapiserii, obiecte de artă și mobilă, fiind un loc ideal pentru vizitele împreună cu copiii la programele speciale care au în centru personajul Tin Tin, dar și cei peste 100 de câini de vânătoare ai menajeriei.

Un alt castel care merită vizitat este Château de Chaumont, reședință a Catherinei de Medici unde aveau loc petreceri și baluri de curte, dar mai ales erau întâlniți numeroși magi și astrologi – printre care și Nostradamus.

Călătoria ar fi incompletă fără o vizită la Château d’Amboise, un vechi castel princiar din secolui XI, transformat în reședință regală de Charles VI. Este locul de reședință unde a și crescut Regele Francisc I, dar și a lui Leonardo da Vinci care a fost găzduit în ultimii 4 ani de viață ai artistului. Și să nu uităm de pitorescul Château de Chenonceau („Château des Dames”) o splendidă „bijuterie” dăruită de Henric II amantei sale Diane de Poitiers, care a fost alungată ulterior din el de către soția defunctului rege, Catherina de Medici, pentru a se instala chiar ea acolo.

Fiind la mijlocul călătoriei, puteți petrece puțin mai mult timp la Château de Villandry. Construit inițial ca un castel renascentist, Marchizul de Castellane l-a transformat complet într-o splendidă reședință neo-clasică, vibrantă, confortabilă și plină de viață, adăugându-i, cu ajutorul unor renumiți peisagiști, o grădină care curând a devenit una dintre cele mai frumoase și mai apreciate din Franța.

Alege din multitudinea de castele neapărat și Château de Langeais. Cu o istorie de peste 1000 de ani, fortăreața medievală a fost construită în 992 și apoi transformată în castel în secolul al XV-lea, devenind reședință princiară și nobiliară pentru mai bine de 500 de ani. În ziua de astăzi este declarat Monument de Patrimoniu Universal.

Spre final, admirați zidurile crenelate, turnurile poligonale și contraforturile masive ale Château de Saumur care a fost teatrul unor înverșunate lupte între casele de Anjou și Blois, fiind ulterior transformat în închisoare în timpul lui Ludovic al XIV și al lui Napoleon. Nu vă lăsați însă intimidați de aspectul sobru, impunător și simplu al castelului. Impresiile lăsate de aspectul extern sunt răsturnate odată cu accesul în spațiile interioare. O scară monumentală ne conduce spre încăperile regale, acum transformate în Muzeul Artelor Decorative unde adevărate comori de o imensă valoare culturală și istorică sunt uimitor de variate și nemaipomenit de frumoase. Printre ele se regăsesc tapiserii cu scene romantice, cavalerești, evenimente istorice, peisaje idilice sau cu scene de vânătoare de Arras, Gobelins, Aubusson și Bruxelles; pânze rare din secolul al XVII-lea aparținând școlii lui Rubens, sau picturi pe lemn din școală olandeză. De asemenea, și ceramică de Nevers și Rouen unde delicate piese de porțelan francez (Limoges, Sèvres, Orléans, Paris, Chantilly, Vincennes, Saint-Cloud) stau alături de bijuterii din aur măiestrit confecționate la Paris și Saumur. Încântă-ți ochii cu basoreliefuri, statuete din lemn, piatră sau alabastru sau cu mobilierul Ludovic al XV-lea sau desenele rococo. 

Termină-ti călatoria la Château d’Angers, castelul care găzduiește cea mai veche tapițerie medievală franceză, dar și cea mai mare tapițerie din lume, „Apocalipsa” după Apocalipsa Sfântului Ioan, care are 144 m lungime și 6 m înălțime.

Abonare Newsletter

Dacă un singur „travel cocktail” nu e de ajuns, abonează-te la Newsletter-ul nostru QUIZZ FIZZ unde răspundem la întrebări - formulate și neformulate - , te informăm cu privire la tot ce e nou în materie de călătorii, deschidem un dialog cu tine pe tema poveștilor de drum și îți facem surprize plăcute.